Hvornår skal der sommerdæk på?

Det kan være svært at vide, hvornår du skal skifte til sommerdæk på din bil. Forårsvejret kan være meget omskifteligt mellem sol og varme til kulde og nattefrost. Når der er forår i luften og temperaturen stiger til over 7 grader hele døgnet, og der ikke er risiko for frost og glatte veje, så er det tid til at skifte til sommerdæk. En god tommelfingerregel er at skifte til sommerdæk i midten af april. Så opretholder du en sikker færden i trafikken og minimerer risikoen for gøre skade på dig selv og andre.

Hvorfor er det vigtigt at skifte til sommerdæk om foråret?

Sommerdæk og vinterdæk er udviklet til at yde maksimal sikkerhed på vejene i hver sin sæson – både i forhold til dækmønster og hård/blødhed i dækkene, som er tilpasset efter årstidernes vejr. Det er lige så risikabelt at køre på vinterdæk om sommeren, som det er at køre på sommerdæk om vinteren. Derfor er det vigtigt at få dækkene skiftet efter årstiden, så du kan være med til at forebygge skader på dig selv og dine medtrafikanter.

Sommerdæk er lavet af en hårdere gummi, som er god til varme og tørre veje. Desuden har sommerdæk en kortere bremselængde end vinterdæk, Sommerdæk er også bedre på regnfulde veje, hvor der er risiko for aquaplaning, fordi der er længere mellem lamellerne i dækmønsteret. Modsat har sommerdæk ikke et lige godt vejgreb på kolde veje, som vinterdæk – her vil køreegenskaber og bremseevnen på bilen svækkes med sommerdæk.

Vinterdæk er lavet på en blødere gummi end sommerdæk for at holde sig fleksibel i det kolde vejr med risiko for glatte veje. På en varm vej bliver det bløde gummi på vinterdækkene for blød, og det vil desuden forringe bilens køreevne.

Hvilke fordele har sommerdæk?

  • Du øger din og andre trafikanters sikkerhed.
  • Din bil får bedre køreegenskaber og et mere sikkert vejgreb.
  • Med sommerdæk kan du spare på brændstoffet.
  • Sommerdæk slides langsommere og støjer mindre end vinterdæk.

Før du skifter til sommerdæk

Inden du skifter til sommerdæk, er det vigtigt at tjekke dækkene efter for slid fra forrige sæson. Det er bl.a. en god idé at tjekke følgende:

  • Er gummiet mør? Hvis dækkene har været opbevaret forkert, eller er ved at være for gamle, kan gummiet blive porøst. Overvej at skifte til nye dæk.
  • Er dækkene slidt skæve, skal din bils sporing og afbalancering tjekkes.
  • Hvor meget slidmønster er der tilbage på dine dæk? Lovgivningen tillader en mønsterdybde helt ned til 1,6 mm.
  • Husk at montere samme dæktype på hele bilen.
  • Sørg for, at dækkene har det rigtige dæktryk.

En bilforsikring sammensat til dig

Det er dit valg, hvordan din bilforsikring skal sammensættes.

Byg din bilforsikring, så den passer til dig og din bil – både dækning, kørselsforbrug og selvrisici kan skræddersyes med forskellige tilvalgsmuligheder. F.eks. parkeringsskadedækning, friskadedækning og udvidet glasdækning.

Bilforsikring

Hvilke regler gælder for sommerdæk i udlandet?

Skal du en tur til udlandet med din bil, skal du huske, at der kan gælde andre regler for sommerdæk og vinterdæk end i Danmark. I Sverige skal du som bilejer køre med vinterdæk indtil 31. marts. Vi anbefaler, at du inden afrejse tjekker dækreglerne i det pågældende land, du vil rejse til.

Du kan læse mere om de særkilte regler hos FDM.

Besøg FDM

Hvad synes du om artiklen?

Transportmidler

Andre artikler om transportmidler

Nyhedsbrev

Få årstidens tips til at forebygge skader

Få årstidens tips og rådgivning til at passe på dine ting, dig selv og dem du holder af. Ingen reklame, bare gode råd som er lige til at gå til, når du har brug for det.

Få et tilbud

Få et tilbud på dine forsikringer

Udfyld formularen, så ringer vi til dig.

Anvendes på Mobil "Få et Tilbud" pop-up menu

"*" indikerer påkrævede felter

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.