Undgå rådskader på din bolig

Din boligs vinduer og yderdøre slides af daglig brug, vejr og vind. Men hvis de er af god kvalitet, kan de holde i årtier. Giver du dem et årligt eftersyn, har du mulighed for at forebygge med vedligeholdelse i god tid og således forlænge levetiden betydeligt.

For at undgå råd og svamp er det vigtigt at tjekke døre og vinduer årligt. Træet må f.eks. hverken være for vådt eller tørt.

Træværk

Træværk, der ikke er tilstrækkeligt behandlet, vil begynde at blive nedbrudt allerede fra første dag, det udsættes for vejrets påvirkning. Så går der flere år mellem dine tjek, risikerer du, at der er kommet så store rådskader, at det bliver dyrt at udbedre.

Årsagen til, at nogle fravælger det årlige tjek, er formentlig, at det er en omstændelig proces at tjekke alle døre og vinduer, hvis det skal gøres ordentligt. Men ligesom med alt andet træværk i udvendige konstruktioner, er det nødvendigt at vedligeholde det løbende.

Glaslister

Listerne i vinduer og døre med glasruder/fyldninger kræver ofte en ekstra opmærksomhed. Hvis de nederste glaslister er nedbrudte og dårlige, skal de fjernes og erstattes af nye, eventuelt af vedligeholdelsesfrit aluminium. Utætheder mellem lister og glas eller mellem lister og fyldninger er ofte årsagen til trænedbrydninger som følge af råd eller svampeangreb.

Vær i øvrigt opmærksom på, at fugemasse af silikone trænger ud i træet og ikke kan overmales – brug i stedet en overmalingsbar akrylfugemasse. Tjek og udskift eventuelt tætningsbånd eller kitmateriale.

Når du skal male træværk

  • Husk altid rengøring, før du går i gang med selve træbeskyttelsen
  • Du må ikke male træet i direkte sol
  • Bedste temperatur, når du skal male, er mellem 15 og 23 graders varme.
  • Luftfugtigheden skal ligge mellem 50% og 80%
  • Træets fugtighed skal være under 18%, vinduer og døre 12%, +/- 3%
  • Mal ikke for sent på dagen, da duggen kan sætte sig i den våde film

Er du forsikret mod rådskader?

For at få dækket rådskader kræver det, at du har tegnet en udvidet rådskadedækning på din husforsikring.

Se mere om husforsikring

Hvad synes du om artiklen?

Bolig og bygning

Andre artikler om bolig og bygning

Nyhedsbrev

Få årstidens tips til at forebygge skader

Få årstidens tips og rådgivning til at passe på dine ting, dig selv og dem du holder af. Ingen reklame, bare gode råd som er lige til at gå til, når du har brug for det.

Få et tilbud

Få et tilbud på dine forsikringer

Udfyld formularen, så ringer vi til dig.

Anvendes på Mobil "Få et Tilbud" pop-up menu

"*" indikerer påkrævede felter

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.