Undgå brandskader i boligen

Hverdagen er fuld af potentielle brande, som vi får afværget. Du når lige at flytte lyset, før det antænder gardinerne. Eller du husker at skrue ned for blusset, før madolien bryder i brand. De fleste brande er heldigvis små, og skaderne er derfor begrænsede. Hvis du ikke tager dine forholdsregler, kan det hurtigt udvikle sig til mere omfattende skader.

Tips til at undgå brand

Der er mange årsager til, at der opstår brand i hjemmet, f.eks. levende lys, rygning i sengen eller en overhedt mobiloplader. Vi har samlet en række tips til, hvordan du kan forebygge brand:

 • Lad aldrig levende lys stå tændt uden opsyn.
 • Placér levende lys med god afstand til gardiner og andre brandbare overflader.
 • Brug gerne LED-lys i stedet for levende lys.
 • Installér røgalarmer i boligen.
 • Opbevar ikke mobiler, tablets og computere under dyner og tæpper, da de bliver meget varme og derfor kan være en brandfare.
 • Gå aldrig fra et tændt strygejern.
 • Halogenlamper bliver meget varme. Undgå derfor at sætte f.eks. puden for tæt på lampen, da den kan smelte og starte en brand.
 • Sluk for komfur og kogeplade, hvis du ikke er i nærheden.
 • Undgå at lade vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine køre, når du sover eller ikke er hjemme.
 • Test din HFI-/HPFI-afbryder én gang om året ved at trykke på afbryderens testknap (ofte markeret med et ”T”).
 • Ryg aldrig i sengen eller andre steder, hvor du kan falde i søvn.
 • Benyt kun ukrudtsbrænder, når planter og jord er fugtig, og der er vindstille.

Forebyg med røgalarmer

Røgalarmen er din bedste livsforsikring, fordi den reagerer ved røgudvikling og redder liv. Den passer på dig og din familie. Også når I sover.

Hvorfor er det vigtigt at have styr på røgalarmerne?

Røgforgiftning er en af de største dødsårsager ved brandulykker. Generelt bliver mange ramt af alvorlige røgskader, fordi de har opholdt sig alt for længe i røgfyldte rum. De fleste dødsbrande sker i boliger, hvor der ikke er installeret røgalarmer, eller hvor røgalarmerne har været defekte.

En røgalarm holder sig vågen døgnet rundt og reagerer på røgudvikling. En mindre brand kan fylde din bolig med giftig røg på 4-5 minutter, og netop derfor kan en røgalarm gøre den vigtige forskel og advare i tide. Det gælder især, hvis branden er under udvikling om natten, hvor de fleste typisk sover og ikke nødvendigvis vil opdage røgen. Jo hurtigere du bliver advaret om branden, jo hurtigere kan du og familien komme i sikkerhed.

Installér hurtigt og nemt en røgalarm

Det er hverken tidskrævende, dyrt eller svært at installere røgalarmer. Det kræver blot, at du placerer røgalarmen rigtigt og husker at tjekke den med jævne mellemrum. Så er du sikker på, at den altid virker i tilfælde af brand.

Det har stor betydning, at røgalarmen kan høres i alle rum – også hvis dørene er lukket.

Placér røgalarmen

En røgalarm skal placeres korrekt, så den hurtigt kan alarmere dig ved røgudvikling.

 • Anbring alarmen i loftet – så højt som muligt, da røg søger opad.
 • Opsæt flere alarmer i større boliger.
 • Placér røgalarmerne centralt i rummet, undgå hjørner.
 • Placer røgalarmerne mindst en meter fra vinduer, døre og anden ventilation.
 • Placér røgalarmer på hver etage i boligen.
 • Placér alarmen ved trappeopgangen.
 • Undgå røgalarmer i køkken, bad eller ved brændeovn, da damp og os kan udløse falsk alarm.

Tips om dine røgalarmer

Anvend CE-mærkede røgalarmer i alle soveværelser

Placer CE-mærkede røgalarmer i samtlige soveværelser i din bolig. CE-mærket er din garanti for, at alarmen er godkendt af EU.

Tjek at røgalarmerne virker

Test med jævne mellemrum, at røgalarmerne virker. Test dem gerne en gang om måneden. Batterierne kan holde ca. et år. De fleste alarmer udsender biplyde, når det er tid til at skifte batteriet.

Sørg for at rengøre røgalarmen jævnligt med en støvsuger, så den ikke bliver for støvet, da det kan nedsætte dens funktion.

Hav en plan klar

Hav en plan klar for, hvordan du og familien skal agere, hvis I bliver vækket af røgalarmen. Med en god plan mindskes risikoen for at gå i panik, hvis der opstår en farlig situation. Aftal på forhånd, hvem der forsøger at redde jeres eventuelle husdyr ud, hvem der ringer til brandvæsnet, og hvem der evetuelt skal forsøg at slukke ilden. Hvis du har børn, er det en god idé at have en plan for, hvem der tager sig af børnene og sikrer, at de kommer ud.

Få 25% rabat på røgalarmer

Som kunde hos Forsia Forsikring får du 25% rabat på brandslukningsudstyr og røgalarmer hos 4Fire. Så kan du slukke branden, mens den er lille. Med en brandslukker fra 4Fire kan du nemt selv reagere på en brand, hvis uheldet er ude.

Benyt rabatkoden, som du finder på Min side.

Hvad synes du om artiklen?

Bolig nog bygning

Andre artikler om bolig og bygning

Nyhedsbrev

Få årstidens tips til at forebygge skader

Få årstidens tips og rådgivning til at passe på dine ting, dig selv og dem du holder af. Ingen reklame, bare gode råd som er lige til at gå til, når du har brug for det.

Få et tilbud

Få et tilbud på dine forsikringer

Udfyld formularen, så ringer vi til dig.

Anvendes på Mobil "Få et Tilbud" pop-up menu

"*" indikerer påkrævede felter

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.